Günümüz internet devri malum. Ve internet için kullanılan Wi-Fi ler hepimizin en çok ihtiyaç duyduğu teknolojik cihazların başına yer alıyor. 2011 yılında Wi-fi den daha hızlı ve daha güçlü olduğu söylenilen Li-fi terimi ortaya atıldı. Wi-fi den 100 kat daha hızlı veri akışı sağlayan li-fi’ nin özellikleri konusunda sizleri bilgilendirmek istiyorum.
PureLiFi Nedir ?
Li-fi internet bağlantısı sağlamak için radyo sinyalleri yerine LED ışık kullanmaktadır. Li-Fi X adı verilen teknoloji, mikro çipli bir LED ışığın elektromanyetik boyuttaki dalgalarının, görülebilir bölümünü kullanarak veri gönderimi sağlıyor ve PureLiFi adı ile anılıyor. LED ışığı bağlayan ve USB girişi için bir güvenlik donanımı içeren bir aksam ile Li-Fi X sistemi aşağı yukarı 42 Mbps hıza kadar ulaşıyor. Bu sistem, Prof. Haas’ın PureLiFi şirketi tarafından şu anda kullanılıyor; teknolojiyi geliştirmek amacıyla dünyadaki diğer teknoloji firmalarıyla da iletişim halindeler… Wi-Fi bağlantısı duvarın ötesine sinyal gönderebilirken, Li-Fi bağlantısında ışık engellendiği zaman iletişim kesiliyor.
Akıllı Mimari Uygulamalarına İhtiyaç Var
Li-fi sistemi işletmeler açısından çok büyük faydalar sağlıyor. Bu avantajlardan en önemlisi geliştirilmiş güvenlik işi. Işık aracılığıyla veri akışı sağladığı için ve dolayısıyla ışık duvardan geçemediği için güvenlik açısından daha sağlıklı. Diğer taraftan Li-fi’nin wi-fi kadar kullanışlı olup oladığı da merak konusu. Li-Fi’ın ağ bağlantı mesafesini uzatmak, loş ışıkta bağlantı sağlamak, hatta karanlıkta bağlantı kurabilmek için akıllı mimari uygulamalarına da ihtiyaç duyulduğu da bir gerçek elbette. Ayrıca li-fi wi-fi kullanımının elverişli olmadığı yerlerde kullanılabilir Mesela; radyo sinyallerinin kullanılamayacağı veya kullanılmasının tehlikeli olduğu, uçak ve petrokimyasal üretim alanları gibi yüksek güvenlik önlemi alınmış alanlarda Li-Fi kullanımı daha avantajlı olabilir.
Mobil Cihazlarda Kullanılamayacak Kadar Büyük
Li-Fi için kullanılan ekipman mobil cihazlarda kullanılamayacak kadar büyük. En azından şu an için öyle. ama ilerleyen yıllarda akıllı telefonlar ve cihazlar li-fi kullanımına uygun olarak üretilebilir ve güneş enerjisi ile bile şarj sağlanabilir. Ama radyo frekanslarının kullanılması tehlikeli olan yerlerde kullanılabileceği öngörülüyor.